25.000 TL'ye varan nakit fırsat!
0
faizli
Vadeli Hesap Nedir? Vadeli Hesap Nasıl Açılır?
Vadeli hesap, yatırılan paranın belirli bir zaman içinde faiz getirisi sağladığı bir mevduat hesabı çeşididir. Vadeli hesapta, hesaba yatırılan ana para; 1 ay, 3 ay, 6 ay veya 1 yıl gibi belirli periyotlarda belirlenen faiz oranı kadar getiri sağlar. Belirlenen süre uzadıkça faiz oranı, dolayısıyla elde edilen getiri artar; hesaba yatırılan para miktarı arttıkça da faiz kazancı artar.
Vadeli Hesap Nasıl Açılır?
- Müşterisi olunmayan bir bankadan vadeli hesap açtırmak için şubeye gitmek gerekir.
- Vadeli hesap açtırmak istenildiğinde bankanın halihazırda müşterisi olanlar şubeye gitmeden internet bankacılığı, mobil bankacılık ve telefon bankacılığı üzerinden kolaylıkla vadeli mevduat hesabı açtırabilir.
- Bazı bankalarda internet ve mobil bankacılık üzerinden açılan vadeli hesaplarda faiz oranı daha yüksektir.
Birikim hesabı açmayı düşünüyorsanız banka seçimi yapmadan önce mevduat yatırımı yapmak için doğru banka nasıl seçilir sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
En Yüksek Mevduat Faiz Oranları:
* Tüm bankaların mevduat oranları görmek ve karşılaştırmak için mevduat faiz oranları sayfamızı ziyaret edin.
Vadeli Hesap Çeşitleri
- Vadeli TL, Döviz veya Altın Hesabı: Birikim yapmak için en çok tercih edilen yollardan biri olan vadeli mevduat hesabında; TL, Dolar, Euro ve altın hesabı seçenekleri vardır. Vadeli TL ve vadeli döviz hesaplarında yatırılan nakit para üzerinden faiz getirisi olurken vadeli altın hesabı, gram üzerinden açılır ve faiz getirisi de yine gram altın üzerinden olur. Kâr ve zarara ortak olma esasıyla açılan katılma hesapları hakkında detaylı bilgiyi katılma hesabı sayfamızdan edinin.
- E-vadeli Hesap: İnternet ve mobil bankacılık üzerinden açılabilen vadeli hesaplara e-vadeli hesap denir. Bazı bankalar, internet bankacılığı üzerinden açılan vadeli mevduat hesaplarında daha yüksek faiz oranları sunarlar.
- Dönem Ödemeli Mevduat Hesabı: Dönem ödemeli olarak bilinen vadeli hesapta, vade bir yıl olarak belirlenir ve belirli aralıklarla banka müşterisine faiz ödemesi yapar.
- Hoş Geldin Vadeli Hesap: Bankaların ilk defa vadeli mevduat hesabı açtıran müşterilerine sunduğu hoş geldin vadeli hesaplarında faiz oranları normalden yüksektir.
- Birikim Hesabı: Birikim hesabı olarak bilinen vadeli mevduat hesaplarında vade süresi bir gündür. Yatırdığınız para günlük olarak işlem görür ve günlük faiz getirisi sağlar. Birikim hesabında daha uzun süreli vadeli hesaplara göre faiz oranları daha düşüktür; ancak günlük faiz getirisi sebebiyle para istenildiği zaman çekilebilir.
Euro, dolar, sterlin, altın ve gümüş hesapları nasıl açıldığı hakkında detaylı bilgi almak için euro hesabı, dolar hesabı, sterlin hesabı, altın hesabı ve gümüş hesabı sayfalarımızı ziyaret edin.
Yatırım fonları hakkında merak edilenleri yatırım fonu nedir sayfamızı ziyaret ederek öğrenin.
Vadeli Hesap Faiz Oranları
Vadeli mevduat hesaplarında tüm bankalar için geçerli bir faiz oranı yoktur. Her banka, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenen asgari ve azami oranlar arasında olmak şartı ile farklı rakamlar sunabilir. Ayrıca para miktarı ve belirlenen vadenin uzunluğuna göre faiz oranı da artar.
**Farklı bankaların kredilere uyguladığı güncel faiz oranlarını görmek için kredi faiz oranları sayfamızı ziyaret edin.
Vadeli Mevduat Faizi Nasıl Hesaplanır?
Vadeli mevduat hesaplarında standart bir formül kullanılır.
- Yıllık Faiz Kazancı = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı) x Vade Yıl Sayısı
- Aylık Faiz Kazancı = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 12) x Vade Ay Sayısı
- Günlük Faiz Kazancı = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Vade Gün Sayısı
Vadeli Hesaptan Para Çekme
Vadeli mevduat hesaplarında, belirlenen süreden önce para çekilirse, (günlük faiz getirisi olan hesaplar hariç) vade bozulmuş olur ve herhangi bir faiz getirisi olmaz. Örneğin bir yıllık açılan bir vadeli mevduat hesabından bir yıl dolmadan para çekilirse, yatırılan ana para çekilebilir ancak, faiz kazancı olmaz. Vade devam ederken vadeli hesaba para yatırma nasıl yapılır öğrenmek için vadeli hesaba nasıl para yatırılır sayfamızı ziyaret edin.
Bir ay veya üç ay gibi daha kısa süreli vadelerle açılan vadeli mevduat hesaplarında faiz oranı daha düşüktür, ancak kısa vadede nakit ihtiyaçları için vade bozumu olmadan para çekilebilir. Birikim hesaplarında vade bir gün olduğundan faiz oranı daha düşüktür, ancak ana para ve günlük faiz getirisi, vade bozumu olmadan her an çekilebilir. Vadeli döviz hesabı hakkında detaylı bilgiyi vadeli döviz hesabı nedir sayfamızdan edinin.
Vadeli Hesap Stopaj Kesintisi
Vadeli mevduat hesaplarında, belirlenen vade süresine göre, elde edilen faiz getirisinden stopaj kesintisi olur. Devlete ödenen stopaj, elde edilen faiz için ödenen bir vergi çeşididir. Vadenin uzunluğuna göre, %5, %7,5 veya %10’a kadar stopaj kesintisi olur. Vadeli mevduat ve bono arasındaki kazancın hangisinde daha iyi olduğunu öğrenmek için vadeli mevduat mı bono mu sayfamızı ziyaret edin. Ayrıca vadeli hesaptan gelir vergisi kesintisi detaylarını öğrenmek için vadeli hesaptan gelir vergisi kesintisi olur mu yazımızı ziyaret edin.
Kaynak:
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası TCMB Azami Mevduat Faiz Oranları
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.